Mantelzorgers van mensen met dementie vinden het vaak moeilijker om sociale contacten te onderhouden. Daardoor voelen zich zij relatief vaak eenzaam. Dit blijkt uit de Dementiemonitor Mantelzorg 2018 van het Nivel en Alzheimer Nederland.
Door de zorg voor een naaste met dementie hebben mantelzorgers minder tijd voor contacten met bijvoorbeeld familie en vrienden. Ze voelen zich relatief vaak eenzaam in vergelijking met mensen uit de algemene Nederlandse bevolking. Dit geldt vooral voor mantelzorgers (vaak partners) die samenwonen met de persoon met dementie.
Mantelzorgers durven in de meeste gevallen wel hulp te vragen aan (andere) familieleden, maar veel minder vaak aan vrienden en buren. Het komt weinig voor dat vrienden of buren spontaan hulp aanbieden.
Er zijn 300.000 mantelzorgers van mensen met dementie. Ruim een derde van alle mantelzorgers zorgt dag en nacht voor hun naaste (36%), soms meer dan 40 uur per week. Het zorgen voor mensen met dementie valt sommigen zwaar, 13% van de mantelzorgers voelt zich zeer zwaar belast of overbelast.
Belastend maar ook mooi
Ondanks dat mantelzorgen belastend kan zijn, ervaren mantelzorgers ook positieve kanten. Ongeveer een derde van de mantelzorgers vindt dat zij en hun naaste dichterbij elkaar gekomen zijn door het verlenen van mantelzorg en meer dan driekwart ervaart voldoening bij het verrichten van zorgtaken.
Uit de monitor komt ook naar voren dat mantelzorgers over het algemeen tevreden zijn over de zorginstelling waarin hun naaste verblijft, maar zien wel ruimte voor verbetering. Ze ervaren een tekort aan personeel en een gebrek aan vaste ‘gezichten’. Er is behoefte aan zorgverleners die de persoon met dementie en diens achtergrond goed kennen. Ook is er behoefte aan activiteiten in de zorginstellingen die aansluiten op wat de persoon met dementie leuk vindt. Dit zijn belangrijke verbeterpunten voor zorginstellingen.
Wil je meer weten, bekijk dan de hele Dementiemonitor 2018.