Scroll down for more information

Begeleiding en ondersteuning aan huis

HappyZorg biedt begeleiding aan huis en persoonlijke ondersteuning. Met onze hulp leert u (opnieuw) omgaan met het indelen van de dag, verminderen van gedragsproblemen, enzovoorts. HappyZorg biedt begeleiding en persoonlijke ondersteuning als dit in het verlengde ligt van de verzorging en verpleging die door uw basisverzekering is gedekt. HappyZorg stelt een klein team voor u samen zodat u steeds dezelfde vertrouwde gezichten ziet.
Direct thuiszorg aanvragen Vestigingen in de buurt
X

Thuiszorg aanvragen

Vraag thuiszorg aan bij een vestiging bij u in de buurt en u ontvangt vrijblijvend advies op maat.

Geen zorgen: wij gaan veilig met je gegevens om. Dat lees je in ons privacybeleid.

< terug
Humor in de zorg gebruiken

Ze zat in haar favoriete stoel bij het raam te kijken hoe het circus werd opgebouwd. Grote vrachtwagens reden het grasveld op en rood met wit gestreepte tenten rezen de lucht in. Vol verwondering keek ze naar wat er allemaal gaande was. Dit zie je natuurlijk niet iedere dag in je voortuin. Elke Kruizinga vertelt hoe belangrijk humor in haar werk als verpleegkundige in een verzorgingshuis is.

“Zijn er ook nog dieren?” vraagt ze. “Want ik zie ze niet.” “Nee, volgens mij mag dat niet meer, iets met dierenmishandeling,’’ zeg ik. “Maar u moet straks toch optreden?” zeg ik vervolgens. Ze lacht en zegt dat ze haar danspakje in de was heeft zitten. “Oh, maar u moet ook in uw tijgerpak,” zeg ik lachend. “Laat me nog wat snorharen op uw gezicht schilderen, zodat u klaar bent om te gaan.” 


Humor als verpleegkundige interventie

We hadden de grootste lol! En aangezien er meerdere appartementen uitkijken op het circus kon in de grap vaker maken. Hun en mijn dag kon niet meer stuk. Want humor in de zorg is naar mijn mening erg belangrijk. Zo is er zelfs een boek over geschreven: ‘Humor als verpleegkundige interventie’ door Marcellino Bogers en coauteur Fransiska Kleijer. Niet iedereen lukt dit om toe te passen, want je moet wel een beetje snel kunnen schakelen en de momenten kunnen aanvoelen. En gevoel voor humor hebben, helpt ook wel mee ;-)


Van Afghanistan tot verzorgingshuis

Elke werkt tegenwoordig in een verzorgingshuis, maar heeft ook in Afghanistan op de eerste hulp gewerkt. "En daar kwam ik erachter dat je soms grappen moet maken om wat je gezien en meegemaakt hebt te verwerken. Het is namelijk belangrijk dat je de zorg die je hebt geleverd bij iemand die lijdt een plek te geven. Dit doe ik met humor en door de situatie te relativeren. En het mooiste wat je eraan overhoudt: lachende collega’s, een sterkere band en ontspannen gezichten die klaar zijn voor de volgende casus.

 

Opgeschept en uitgespuugd

Bij onze cliënten werkt het trouwens niet anders. Lachen verbindt en geeft vertrouwen. En leidt af van het moment of de negatieve gevoelens die je hebt. Zo kom ik nog wel eens op de dagbesteding en tijdens de eetmomenten let iedereen op elkaar. De lelijkste woorden worden opgeschept en uitgespuugd. Hier kan je met humor goed op inspelen. Maar ook met een cliënt met dementie die zelf de lolbroek aan heeft en de hele dag grapjes maakt, kan je met humor contact maken. Je doet er gewoon nog een schepje bovenop! 

 

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor NurseStation en in samenwerking geplaatst op HappyZorg.nl. 

Thuiszorg wijkteams

Klik op het wijkteam in de buurt voor meer informatie en contactgegevens.

Zoek nabij:
X

HappyZorg wijkteams

 

Klik op het wijkteam in de buurt voor meer informatie en contactgegevens.

 

Actiz
Erkend leerbedrijf
ISO 9000